Bursa’nın 2035 yılında ulaşım modelini belirleyen Ulaşım Master Planı ile iki yeni raylı sistem hattı kurulacak.
Çalı, Görükle, Yunuseli, Otogar, Demirtaş gibi birçok yerin raylı sistemle buluşmasının planladığı proje ile minbüs ve taksilere yönelik birçok yenilik geliyor. Plan, bugün meclisin onayına sunulacak.
Büyükşehir Belediyesi tarafından ulaşım sorununu kökten çözmesi hedefiyle hazırlanan 2035 Ulaşım Master Planı’nın detayları ortaya çıktı. Bugün gerçekleşecek olan Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ocak ayı ikinci oturumunda meclis üyelerinin onayına sunulacak. Projede, otomobile bağımlılığın azaltılması, hızlı ve yüksek kapasiteli toplu ulaşım şebekesinin genişletilmesi, motorsuz ulaşımın teşviki, erişim ihtiyacının karşılanması, çevrenin korunması gibi hedefler öngörülürken, hazırlanan plan birçok veri toplanarak son halini aldı. Gelecekte istihdam alanlarının artacağı bölgelerin de hesaaplandığı yeni ulaşım modeliyle; ana arterlerdeki trafik yoğunluğunun azaltılarak, raylı sistemin kapasitesinin yetersiz kalması gibi sorunların aşılması hedefleniyor.
GÖRÜKLE, ÇALI METROYA KAVUŞACAK…
Raylı sistem için sunulan yeni önerilere göre; birinci hattı oluşturacak olan Şehir Hastanesi-Emek-Arabayatağı güzergahı 22.7 kilometre ve 24 istasyondan oluşacak. Bu hatla; bu yıl içinde hizmet vermesi planlanan Şehir Hastanesi’ne ve yapılması öngörülen hızlı tren garına ulaşım sağlanacak. İkinci hattı oluşturacak olan Görükle-Üniversite-Kestel güzergahı ise 43 km uzunluğunda ve 41 istasyonu ile hizmet verecek. Şu an son durağı Üniversite olan hat, Görükle, Kızılcıklı ve Başköy Sanayi’ne kadar uzanacak. Çalı-Acemler-Gürsu Hattı’nı oluşturacak olan 3’ncü güzerga ise, Acemler İstasyonu’ndan itibaren Beşevler Küçük Sanayi Sitesi ve Çalı istasyonlarını kapsayacak. 28.8 km uzuluğunda 23 istasyon ile hizmet vermesi planlanan hat, Beşevler, Çekirge, Cumhuriyet caddeleri ile Mesken’den Gürsu’ya kadar ulaşım sağlayacak.
114 KM UZUNLUĞUNDA HAT…
20.7 kilometre ve 17 istasyon ile hizmet verecek olan 4’ncü hattı ise Çalı-Fatih Sultan Mehmet-Demirtaş güzergahı oluşturacak. Bu hat ile Yunuseli, Şehirlerarası Otobüs Terminali ve Demirtaş da raylı sistem ile tanışacak. Planlanan raylı sistem modeline göre; 2035 yılında Bursa’da 114.4 kilometre uzunluğunda bir hat ile günlük 1 milyon 322 bin 496 yolcu taşınmış olacak. HAT1 ve HAT2 hatlarının uçlarından toplam 18.9 km uzatma hattı oluşturulacak. 2035 sonrasında ise mevcut hafif raylı sistem hatlarındaki araçlar metro araçlarına dönüştürlecek. T2 Hattı’nın kent merkezindeki raylı sistemler ile entegrasyonu sağlanacak.
3 ANA TRANSFER MERKEZİ
2035 planında raylı sistemlerin yanı sıra lastik tekerlekli toplu ulaşım düzenlemeleri de yer aldı. Transfer merkezleri ile planlanan noktalarda park et devam et, aktarma merkezi otoparkı, durak ve istasyon çevresinde otopark, bisiklet parkı, yolu ve akıllı bisiklet istasyonu bulunacak. Buna göre; yolcu yoğunluğunun fazla olduğu 3 ana transfer merkezi; Acemler, Kent Meydanı ve Otogar istasyonlarının çevresinde konuşlandırılacak. Buralarda hizmet ve ticari fonksiyonları, ofis-iş merkezleri ve kent meydanları bulunacak. Ana transfer merkezlerinin yanında Gar, Esentepe, Üniversite, Altınşehir ve Gürsu’da 5 transfer merkezi yer alacak. Bunların yanı sıra 10 transfer noktası ve 37 adet park et-devam et transfer alanı yer alıyor.
MİNİBÜSLER AKILLANACAK…
2035 planında minibüsler için de radikal düzenlemeler olacak. Plana göre, minibüsler zamanla kurumsallaşacak ve akıllı kart sistemine geçiş yapacak. Dolmuşların taksiye dönüşümü sağlanırken, ücretler düşürülecek ve elektrikli araçlar önplana çıkacak. Çağrı merkezleri kurulacak ve kente özel taksi tasarımı yapılacak. Mevcut 35.6 kilometre olan bisiklet yolları, kısa vadede 104 kilometreye, orta-uzun vadede ise 238.6 kilometreye çıkarılacak. Ulaşım Master Planı’nda yaya yolları ve otoparklarla ilgili detaylar da bulunuyor. (Kaynak: Derya Demir – Olay)